Hva er gynekomasti / mannebryst

Enkelte menn opplever at det ene eller begge bryst er blitt større enn ønskelig (gynekomasti). Det kan være forårsaket av mye fettvev, kjertelvev eller overflødig hud. Dette kan for eksempel være genetisk betinget, vektendringer eller være forårsaket av bruk av anabole steroider.

Noen menn føler dette skjemmende, og en operasjon der man reduserer størrelsen på brystet vil kunne hjelpe til å oppnå den formen på brystet som er ønsket.

Ulike metoder for brystreduksjon hos menn avhengig av utgangspunkt

 • Overflødig fett fjernes ved fettsuging. ( Kan også reduseres ved fettfrysing, se Coolsculpting)
 • Forstørrede brystkjertler fjernes via et snitt i nedre kant av brystvorten
 • Overflødig hud fjernes via snitt som vil variere avhengig av hvor mye hud som skal fjernes (Se brystreduksjon.)

brystreduksjon

Lang erfaring med brystreduksjon

Vår kirurg Bjørn E. Rosenberg er spesialist innen plastikk kirurgi. Han har lang erfaring med plastikkirurgiske brystoperasjoner som for gynekomasti / mannebryst og kan vise til gode resultater. Operasjonsteknikk som velges vil være individuelt tilpasset for å gi best mulig kosmetisk resultat og redusere faren for komplikasjoner.

 • Før operasjon

  Hud og Laserklinikken har uforpliktende konsultasjon hos plastikk kirurg og du vil møte samme lege før, under og etter operasjon.

  Rett før operasjon av gynekomasti / mannebryst tegner plastikk kirurgen opp hvordan snittene skal legges.
  Vi ligger ca en times kjøretur ifra Ålesund! Du finner oss i Ørsta på Ørsta Torg.

 • Under operasjon

  Selve operasjonen tar ca 30 min-2 timer avhengig av hvilken operasjonsteknikk som egner seg best i hvert enkelt tilfelle. Inngrepet utføres i lokalbedøvelse eller lett narkose. De som får lett narkose sover under hele operasjonen, puster selv og kjenner ingen smerte . Det er alltid en erfaren anestesilege som gir deg narkosen.

  Tråden man bruker til lukning av såret løses opp av seg selv og trenger derfor ikke fjernes. Det blir gitt en ”støtdose” av antibiotika for å redusere sjansen for infeksjon.

 • Etter operasjon

  Hvis du kun har hatt lokalbedøvelse kan du reise nokså raskt etter inngrepet men hvis du får lett narkose våkner du opp på oppvåkningsavdelingen der en sykepleier vil passe på deg . Du vil oppleve full diskresjon da det kun benyttes enerom til oppvåkningspasientene. Det er normalt at det vil føles som litt ubehagelig rett etter operasjonen og en del dager etter operasjon. Du vil få med deg smertestillende tabletter samt en resept på dette.

  <h2></h2>

  Det vanligste er fettsuging eller kjertelfjerning og disse inngrepene er forholdsvis små inngrep, og de fleste pasientene kan dra hjem raskt etter operasjon. Vi legger en trykkbandasje på området for å hindre etterblødninger og hevelser. De som har fått utført en fettsuging av brystet må som regel gå med et kompresjonsbånd i 3 uker hele døgnet og deretter i 3 uker til på dagen. Dusj kan foretas etter 2-3 dager avhengig av operasjon.

  Plastikk kirurgen legger stor vekt på at arrene skal bli så pene som mulig, og i de fleste tilfellene blir det sydd med innvendig selvoppløselig tråd. Hvis det kun er utført fettsuging blir arrene vanligvis svært diskre.

  Etter 3-4 måneder etter operasjon kan arrene bli røde og irriterte. Dette er en naturlig del av tilhelnigsprosessen og etter ytterligere noen måneder vil arrene etter hvert blekne mer og mer. Taping av arrene har vist seg å påskynde og forbedre tilhelningsprosessen

  Hvis en senere ønsker å bedre ytterligere på arrene kan både laser,ipl, hudforbedringskremer, rødt og blått lys gi forbedringer.

  Det er vanlig med kontroll etter en uke. Det er også vanlig å ha en 3 mnd kontroll hos oss, og denne timen har du selv ansvar for å bestille. Vi ønsker uansett at du tar kontakt om det er noe du lurer på og du vil alltid være velkommen til å komme innom hvis det skulle være noe.

  Du får papirer med deg der det står hvordan du skal forholde deg etter operasjon av gynekomasti / mannebryst samt tlf nr du kan ringe ved behov for tilsyn/hjelp hele døgnet.