Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

På denne siden har vi forsøkt å samle de mest stilte spørsmålene fra våre pasienter. Konkrete spørsmål knyttet til eget behov vil det være best å stille direkte til  kirurgen på konsultasjonen. Andre spørsmål vil imidlertid være såpass generelle at du kan finne svare på dem her.

 • Brystforstørrelse

  1. Hvor vondt gjør det etterpå? Svar: Dette er veldig individuelt, og varierer veldig fra person til person. Du får med deg smertestillende hjem som skal fungere tilstrekkelig slik at du ikke har det uutholdelig vondt. Du vil kjenne på kroppen at du har gjennomført et inngrep.
  2. Er det vondere å legge protesen under enn over muskelen? Svar: Det er forbundet med noe mer smerte å legge protesen under muskelen.
  3. Når kan man begynne å trene igjen? Svar: Etter 6 uker. Prøv deg forsiktig frem. Dersom noe gjør vondt venter du litt til med akkurat den øvelsen.
  4. Når kan jeg løfte barna mine? Svar: Det vil mest sannsynlig begrense seg selv, da det vil gjøre vondt. Du skal ikke løfte tungt, ha brå bevegelser eller ta imot støt på 6 uker. Med tungt mener vi over 10 kilo. De to første ukene er mest prekære, her må du ikke løfte mer enn 2 kilo. Med andre ord, det kommer an på vekt på barnet. Vær veldig forsiktig! Pass på å bøye knærne, hold armene inntil kroppen og bruk mage/rygg, rumpe/lår istedenfor bryst- og arm-muskulatur.
  5. Hvor lang fri fra jobben trenger jeg? Svar: Det kommer helt an på hvilken jobb du har. Dersom du har en stillesittende jobb vil en uke være tilstrekkelig. Dersom du har en fysisk krevende jobb vil man ha behov for 2 uker eller mer.
  6. Må jeg ha hjelp med henting og bringing i barnehage? Svar: Det kan være greit å ha hjelp en uke eller to. For noen kan det være en idè å trene litt med barna i tiden før. Forsøk å se for deg hvordan hverdagen din blir etter operasjonen. Trenger du å løfte så mye som du gjør nå? Kan det være lurt å trene barnet litt på å klatre inn i bilsetet? Dersom barna er forberedt på nye rutiner vil ikke tiden etter virke så omveltende.
  7. Hvor lenge skal jeg ligge med overkroppen høyt? Svar: Ca 4-5 dager etter inngrepet.
  8. Hvor lenge etter kan jeg sole meg? Svar: Så lenge arrene dine er dekket med tape og/eller sunblock kan du sole deg etter 4 uker. Arrene skal ikke eksponeres for direkte sollys før etter 1 år.
  9. Hvor lenge etter operasjonen kan man ha sex? Svar: Det kan være greit å ta en pause i et par uker, og ikke for voldsomt den første tiden.
  10. Hvordan er garantien? Svar: Du kan lese mer om vår garanti her.
  11. Når kan jeg reise utenlands etterpå? Svar: Sol og bad er 4 uker etter operasjonen.
  12. Når kan jeg reise hjem? Svar: 1-2 timer etter operasjonen er du normalt klar til å gå hjem.
  13. Jeg er tilreisende, kan jeg reise hjem dagen etterpå? Svar: Det kan du, men vi ønsker at du er i nærheten av klinikken de første 24 timene etter operasjonen.
  14. Når skal jeg bytte tapen? Svar: Den skal byttes første gang ved kontroll her etter 1 uke, deretter 1 gang i uka i 3 måneder.
  15. Når kan jeg dusje? Svar: Fra fjerde dag etter operasjonen kan du dusje hele deg daglig, med vanlig såpe inkludert brystene.

   

 • Mageplastikk

  1. Hvor vondt gjør det etterpå? Svar: Dette er veldig individuelt, og varierer veldig fra person til person. Du får med deg smertestillende hjem som skal fungere tilstrekkelig slik at du ikke har det uutholdelig vondt. Du vil kjenne på kroppen at du har gjennomført et inngrep.
  2. Vil jeg få dren? Og hva er det? Hvilken betydning har det for meg? Svar: Etter mageplastikk vil man få dren. Drenet suger ut væsken som danner seg i sårflaten under huden og hindrer dermed at væske samler seg og danner seg rom. Drenet beholdes som regel i noen dager, til det ikke kommer mer enn 50 ml pr døgn det siste døgnet. Drenet oppleves som noe plagsomt å ha hengende på kroppen, men det er absolutt nødvendig ved mageplastikk for å begrense muligheten for komplikasjoner.
  3. Hvor lenge må jeg bruke kompresjonsplagg?  Svar: Kompresjonsplagg  skal benyttes natt og dag i 3 uker, deretter ytterligere 3 uker på dagtid for å holde hevelsen nede.  Altså totalt 6 uker. Mange pasienter melder tilbake at de synes det er behagelig å benytte plagget noe lenger, og det er selvfølgelig ikke noe i veien for det.
  4. Hvor lenge skal jeg ligge med overkroppen høyt? Svar: De første dagene etter inngrepet, dvs 4-5 dager. Det kan også være lurt å sove med en pute under knærne også det første dagene for å  unngå unødvendig strekk i såret.
  5. Hvor lenge vil jeg gå fremoverbøyd? Svar: Du skal allerede etter et par dager begynne å rette deg så smått opp. De fleste går mer eller mindre helt oppreist etter 1 uke. Pass på å ikke gå bøyd for lenge, da dette kan gi ryggsmerter.
  6. Når kan man begynne å trene igjen? Svar: Etter 8 uker. Prøv deg forsiktig frem. Dersom noe gjør vondt venter du litt til med akkurat den øvelsen. Dersom du har sydd i magemusklene må du belage deg på å ikke trene på 3 mnd.
  7. Når kan jeg løfte barna mine? Svar: Det vil sannsynligvis begrense seg selv, da det vil gjøre vondt. Du skal ikke løfte tungt, ha brå bevegelser eller ta imot støt på 8 uker. Med tungt mener vi over 10 kilo. De 2 første ukene er mest prekære, her må du ikke løfte mer enn 2 kilo.  Med andre ord, det kommer an på vekt på barnet. Men vær veldig forsiktig! Ved sammensying av musklene i magen må du være ekstra forsiktig.
  8. Hvor lang tid fri fra jobben min trenger jeg? Og får jeg sykemelding? Svar: Det kommer an på jobben du har.  Dersom du har en stillesittende jobb vil 2-3 uker være tilstrekkelig. Dersom du har en fysisk krevende jobb vil man ha behov for 4 uker eller mer. De fleste inngrepene vi utfører er av kosmetisk karakter, og gir ikke grunnlag for sykmelding. Under konsultasjon vil det være naturlig å forhøre seg med kirurgen om dette.
  9. Må jeg ha hjelp med henting og bringing i barnehage? Svar: Det kan være greit å ha hjelp i et par uker. For noen kan det være en ide å trene litt med barna i tiden før. Forsøk å se for deg hverdagen din. Trenger du å løfte så mye som du gjør nå? Kan det være lurt å trene barnet litt på å klatre inn i bilsetet selv? Dersom barna er forberedt på nye rutiner vil ikke tiden etter virke så omveltende.
 • Før operasjonen

  En grundig konsultasjon med vår plastikkirurg legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.

 • Under operasjonen

  Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Vår plastikkirurg, anestesilege og anestesisykepleier har derfor formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.

 • Etter operasjon

  Våre erfarne og omsorgsfulle sykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.

 

 

Meld deg inn i kundeklubben vår
..og motta gode tilbud og nyheter først