Celleforandringer livmorhals

Det er viktig å oppdage celleforandringer i livmorhals tidlig med tanke på livmorhalskreft. Alle kvinner bør få utført celleprøve med 3 års mellomrom, eller på bakgrunn av legens anbefaling basert på kvinnens alder og sykehistorie.
Inngangen til kvinnens livmor kalles livmorhalsen, eller cervix, og er en muskulær kanal innerst i skjeden.
Den ytre delen av livmorhalsen befinner seg i skjeden og er kledd med et flatt lag av celler, mens det indre av livmorhalsen er kledd med sylinderceller. I overgangen mellom de to celletypene kan det oppstå unormal cellevekst, såkalt cervikal dysplasi.

Ved milde celleforandringer, eller CIN I, er det bare noen få unormale celler.

Når man finner celleforandringer på bortimot halvparten av tykkelsen på det overflatiske cellelaget, snakker vi om en moderat dysplasi eller CIN II.

Mer alvorlig er det når en finner unormale celler i hele tykkelsen av livmorhalsen, en såkallet CIN III. Da denne tilstanden kan betegnes carcinoma-in-situ, og ubehandlet kan en slik tilstand utvikle seg til livmorhalskreft.
Ved en celleprøve skrapes det av et lite cellelag fra overflaten til livmorhalsen med en liten børste, som sendes inn til en mikroskopisk undersøkelse.

Det finnes ulike måter å behandle celleforandringer i livmorhalsen på, avhengig av alvorlighetsgrad. På celleforandring grad tre, blir det ofte anbefalt konisering. Da fjernes den delen av livmorhalsen som det er funnet unormal celledeling på.

Det er viktig å oppdage forandringer tidlig med tanke på livmorhalskreft. Alle kvinner bør få utført celleprøve med 3 års mellomrom, eller på bakgrunn av legens anbefaling basert på kvinnens alder og sykehistorie.

Prisliste

Meld deg inn i kundeklubben vår
..og motta gode tilbud og nyheter først