Mange er plaget med små kuler som kommer i huden og det kan skyldes blant annet Aterom eller Lipom.

Hva er et Aterom?

Noen ganger kan utførselsgangen fra talgkjertelen eller hårsekken tettes. Kjertelen fortsetter å produsere olje/talg, og det danner seg etter hvert en kul under huden. På fagspråket kalles dette et aterom.

Typiske trekk ved et Aterom

Diagnosen er lett å stille på grunn lag av kulenes utseende. De ses som en bløt, gul, ofte bred og litt knudrete kul i huden. Oftest forekommer slike aterom i pannen, i hodebunnen, på kinnet og på nesen, men kan også finnes i underlivet og på ryggen. De fleste kulene er 2-4 cm i diameter, men de kan bli opptil 5 cm store.

fregner

Behandling

Dersom det er en enkeltstående kul kan legen ofte fjerne denne kirurgisk. Hvis det lykkes å fjerne kulen med omliggende kapsel, vil kulen være fjernet for alltid. Blir deler av kapselen igjen under huden, kan det danne seg en ny kul på samme sted.

Dersom det er flere små kuler vil vi kunne hjelpe med ulike behandlingsalternativer som laserbehandling og hudkremer.

Hva er et lipom?

Et lipom er en svulst i underhuden utgått fra fettceller. Lipomer har sjelden noen praktisk betydning utover eventuelt det kosmetiske, eller de få ganger lipomet trykker på tilstøtende vev, som f.eks. en nerve.

Lipom er den vanligste bløtvevs-svulsten i underhuden. Årsaken er ukjent.

Typiske trekk

Lipomer er langsomt voksende svulster med en myk til fast, gummiaktig konsistens. Diameteren er under 5 cm i over 80% av tilfellene, men de kan i ekstreme tilfeller bli mer enn 20 cm og veie flere kilo. Lipomer gir vanligvis ingen symptomer, men de kan unntaksvis gi smerter hvis de trykker på en nerve. De forekommer oftest på overkroppen, skuldrene, bakre del av nakken, i armhulene, men de kan finnes overalt. I de fleste tilfeller er det bare ett lipom, men i 20% av tilfellene finnes flere lipomer.

Behandling

Noen ganger lager plastikkirurgen kun et lite snitt i huden og presser lipomet ut gjennom åpningen. Store lipomer lar seg fjerne med fettsugings-teknikk, og man kan på den måten begrense størrelsen på arret.

 

Prisliste